Geschiedenis van het museum

De verzameling is opgezet door Henk de Groot, geboren 27 september 1930. Als kind was zijn interesse voor elektriciteit en radio's al gewekt. Henk is opgegroeid met de lampenradio. Zijn interesse voor de latere transistor en ic's was nihiel. Zijn voorliefde bleef de lampenradio, zo is de verzamelwoede begonnen. Al vanaf het begin van het verzamelen van de radio's is zijn idee altijd geweest om later, als hij met pensioen zou zijn, een museum op te zetten.

Na 40 jaar in dienst te zijn geweest bij de IJsselcentrale (het huidige Essent) kon Henk in de VUT. De IJsselcentrale bood in die tijd een leegstaand hoogspanningsverdeelstation te koop aan aan het Esrein te Hengelo. De afmeting van het gebouw was 10x10 meter. In overleg met zijn vrouw is hij hier zijn museum begonnen. Natuurlijk moest er eerst flink verbouwd worden maar na 2 jaar hard werken met de hulp van vrijwilligers werd op 16 mei 1992 het museum geopend. Het was er klein maar wel heel knus. Een paar jaar later ging het museum over in een stichting en waren er 6 medewerkers.

In 2004 kwam de gemeente Hengelo met plannen om Hengelo Zuid op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Het museum moest voor deze plannen wijken. Voor 1 januari 2008 moest het pand leeg zijn. Met behulp van een adviseur werd samen met de gemeente naar een nieuw onderkomen gezocht. Een geschikte bestaande ruimte was niet te vinden dus werd er besloten om nieuw te bouwen. Na een aantal nieuwbouwplannen werd op 27 september 2007 de bouwvergunning afgegeven en kon de aannemer beginnen te bouwen aan de Johan Wagenaarstraat 20 in Hengelo. Graag had Henk zijn museum in de binnenstad van Hengelo gehad maar helaas was dat te duur.

Binnen moesten de vrijwilligers alles zelf doen, schilderen, plafonds plaatsen de elektriciteit aanleggen etc... Elektrotechniek H.J. v/d Zalm heeft hierin gesponsored, alleen de materialen kwamen voor rekening van het museum. Omdat het oude museum voor 1 januari 2008 leeg moest maar het nieuwe museum nog niet klaar was werd alles opgeslagen in het Stadskantoor van Hengelo. Maar..... nu is het dan eindelijk zo ver. Het nieuwe museum is klaar en vanaf 7 Maart kunnen de eerste bezoekers het museum bezoeken. De officiële opening zal in mei plaats vinden. Op deze website zal tzt de datum bekend worden gemaakt.

Wij hopen u te mogen ontvangen in ons nieuwe museum.